Sobota , Duben 20 2019

Žemlovka ze staré bábovky?

Přemýšlela jsem, co se starou bábovkou. Bylo mi škoda jí vyhodit, nějak jsem neodhadla čas upečení a tak mi větší část zbyla. Tu jsem si vzpomněla, jak to kdysi vonělo u babičky žemlovkou a inspirace byla na světě.

Ozvláštnila jsem ji oříšky a mým oblíbeným zeleným ječmenem. Tak trochu velikonoční dobrota, co říkáte?

Na žemlovku ze staré bábovky potřebujete:

  • starou bábovku
  • 400 ml mléka
  • 2 žloutky
  • perníkové koření nebo skořici
  • 2 větší jablka
  • hrstku oříšků, případně i rozinek
  • lžíci zeleného ječmene (nemusí nutně být)
  • trocha medu – dle chutě

Smícháme mléko, žloutky, perníkové koření/skořici a trochu medu.

Do této lázně položíme na plátky nakrájenou bábovku a necháme nasáknout.

Do vymazané nádoby položíme první bábovkovou vrstvu.

Mezi tím si připravíme jablka, která nastrouháme a smícháme je s nasekanými oříšky (případně rozinkami), zeleným ječmenem v prášku (pokud máte tuto dobrotu rádi) a trochou medu. Tuto směs položíme na bábovkový základ.

Stejný postup opakujeme dokud máme bábovku. Končíme vrstvou bábovky.

Nakonec pokapeme máslem, případně položíme teňoučké plátky na poslední vrstvu bábovky a vložíme do předehřáte trouby (cca 180°C – 200°C) dokud vrchní vrstva hezky nezezlátne.

Tato improvizace se hodí jak na snídani, tak dětem na oběd (i těm, co rádi obědvají sladké), ale také ke kafču. Už se těším na to své 🙂

Dobrou chuť a pochlubte se, jak se Vám recept povedl 🙂

O Karla Czechová

Mrkněte i na :

Zázvor v kuchyni i lékárničce – vyšlechtěná bylina, která zlidověla

Ne nadarmo se říká: „Březen za kamna vlezem“. Nedělní jarní počasí vystřídá několik sychravých dnů. …

Mrkvové muffiny, které překvapí

Muffiny nemusí být jen s čokoládou nebo s ovocem. Dnes se s námi můžete přesvědčit …

Pljeskavica

Pljeskavica je superrychlá a jednoduchá. Nejlepší je opečená na grilovací pánvi nebo na plátu. Pokud …

Salát z pečených paprik

Salátu dopřejte čas. Přes noc ho dejte do lednice, ať se chutě pěkně prolnou. Ingredience …

Ajvar

Udělat poctivý ajvar chvíli trvá, ale výsledek stojí rozhodně za to. Klidně ho udělejte z …

Banán na kubánský způsob

Rovnováha je také o dobrém jídle. A že doposud největší rovnováhu mipřinesla právě Kuba, rozhodla …

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *