Pondělí , Srpen 19 2019

Zázvor v kuchyni i lékárničce – vyšlechtěná bylina, která zlidověla

Ne nadarmo se říká: „Březen za kamna vlezem“. Nedělní jarní počasí vystřídá několik sychravých dnů. A to je jedna z možných příčin všemožných chřipek, nachlazení, rýmiček, ale i různých -koků, které se v tomto období hojně množí. Dnes si proto řekneme něco o zázraku jménem zázvor. Hned na začátku můžu prozradit, že je vhodný nejen při léčení nemocí, ale i jako prevence – a to nejen virových onemocnění.

Kde se vzal, tu se vzal

Ač už je to nějaké to století, zázvor byl původně vyšlechtěnou bylinou, která se nevyskytovala volně v přírodě. Dnes je rozšířen po celém světe a mnohé kuchyně, jako je indická, čínská či japonská si bez něj nedokáží přestavit základní jídelníček. Angličané nedají dopustit na své zázvorové pivo a v arabských zemích mu přichází na chuť po setmění :).

V přírodní medicíně se vyskytuje od starověku, v Evropě se objevil v 5. století a do Českých zemí doputoval ve 13. století.

K jídlu i k pití

Využití zázvoru je stejně všestranné jako jeho výskyt. Můžete si z něj připravit čaj, najdete ho i v kávě. Z kořene se dělají bombóny, koření, alkohol, léky přidává se do piva, šťáv či sušenek. A nakonec si ho můžete vypěstovat i jako pokojovou rostlinu.

ČTĚTE TAKÉ – recept pro dospělé „Zázvorovice je šlaftruňkem, ale především prevencí“

Ať už dáváte přednost zázvoru v jakékoli formě, neměl by chybět ve Vašem jídelníčku po celý rok. V čem tkví jeho kouzlo?

Chřipka, nevolnost i elixír mládí

Tak jako páv ohromí svými péry, zázvor se právem pyšní svými mnohostrannými účinky. I proto je vhodné jej užívat jako prevenci. Kromě chřipeček a jiných virových i bakteriálních onemocnění si také poradí s žaludečními obtížemi a nevolnostmi. Podporuje tvorbu šťáv a tím nastoluje rovnováhu v zažívacím traktu (pálení žáhy, půjmy, zácpy jsou ty tam). Urychluje metabolismus a tím pozitivně stimuluje trávení, ale i zdravou chuť k jídlu.

Díky náloži vitamínů A, B1, B2, C, D, E a minerálů jako draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník nebo železo uvolňuje svalové bolesti, podporuje ledviny, kardiovaskulární systém a naopak snižuje srážlivost krve či cholesterol.

Chcete-li zůstat fit, zdraví či si udržet krásnou postavu, lesklou kštici a silné drápky i zde Vás zázvor uspokojí. Působí proti stárnutí buněk, pomáhá hubnout a celkově prospívá vitálnímu organismu.

Díky dnes již rozšířenému užití, jej můžete koupit na každém kroku – jako sušené ovoce, v prášku, čerstvý, ale i v bombónech. Avšak pro odvážlivce a superhrdiny doporučujeme denně žvýkat kousek čerstvého, oloupaného zázvoru. Uvidíte jaká síla se skrývá nejen v tomto zázračném kořenu, ale i ve Vás.

Udržujte v rovnováze nejen Vaši fyzickou, ale také duchovní rovinu. Cvičení ZDARMA „Srdce je mým koumpasem“ je jednou z možností jak na to. Stahujte cvičení ZDE.

 

O autorovi

O mě

Jmenuju se Karla Czechová a skončila jsem třetí dekádu svého života. Záměrem mého srdce či duše je inspirovat, motivovat bytosti ke spokojenému, láskyplnému životu a naplnění snů.

Pro naplnění mých záměrů jsem vytvořila projekt Život v rovnováze. Původně osobní projekt zaměřený na on-line kurzy, meditace a cvičení se časem přerodil na magazín.

Život v rovnováze je styl života, rozvoj, inspirace. Je to vše, co vychází ze srdce.

Mrkněte i na :

Žemlovka ze staré bábovky?

Přemýšlela jsem, co se starou bábovkou. Bylo mi škoda jí vyhodit, nějak jsem neodhadla čas …

Zázvorovice je šlaftruňkem, ale především prevencí

Nejen chřipky, nachlazení a rýmečky, ale i svalové bolesti, migrény, zažívací obtíže a nevolnosti Vám …

Mrkvové muffiny, které překvapí

Muffiny nemusí být jen s čokoládou nebo s ovocem. Dnes se s námi můžete přesvědčit …

Pljeskavica

Pljeskavica je superrychlá a jednoduchá. Nejlepší je opečená na grilovací pánvi nebo na plátu. Pokud …

Salát z pečených paprik

Salátu dopřejte čas. Přes noc ho dejte do lednice, ať se chutě pěkně prolnou. Ingredience …

Ajvar

Udělat poctivý ajvar chvíli trvá, ale výsledek stojí rozhodně za to. Klidně ho udělejte z …

Banán na kubánský způsob

Rovnováha je také o dobrém jídle. A že doposud největší rovnováhu mipřinesla právě Kuba, rozhodla …

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *