Neděle , Únor 17 2019
Typické kubánské tachinos

Banán na kubánský způsob

Rovnováha je také o dobrém jídle. A že doposud největší rovnováhu mipřinesla právě Kuba, rozhodla jsem se s Vámi podělit o jednoduchý, netypický a přitom tááák dobrý recept na kubánské „tachinos“.

Jedná se o jakési plátky banánů, které můžete jíst jen tak nebo jako přílohu k masu (určitě se těšte na recept :))

Co potřebujeme?

V první řadě je potřeba koupit správné banány. Banány na tachinos jsou větší než ty, co známe, mají zelenou barvu a nedají se jíst bez tepelné úpravy.

V Praze je můžete ku příkladu zakoupit na Hradčanské za kolejemi u Vietnamců nebo v sítích obchodů Delmart.

Žluté je možné použít jako dezert

Jak na to?

Banány oloupeme tak, že je nožem ve čtyřech místech podélně nařízneme a následně sloupneme slupku nožem.

Slupka je tvrdší a hrubší, časem si však vypěstujete grif :).

Banán nakrájíme zešikma na cca 2,5 cm plátky. Na pánvi rozehřejeme vrstvu 1 cm oleje na velmi vysokou teplotu a následně vkládáme na plném ohni banán tak, aby po minutce dvou lehce zezlátl. Osmažíme jej z obou stran a vyndáme.

Banány tím lehce změknou a v další fázi se nám nerozpadnou.

Teď si vezmeme obracečku a každý plátek lehce zatlačíme tak, aby popraskal, ale nerozpadl se. Plátky se zmenšily a ztenčily na cca 1 cm.

Opět je vrátíme do rozpáleného oleje. Tentokrát dosmažíme do plné zlatébarvy a můžeme podávat.

Než je začnete konzumovat, můžete jej trochu otřít kuchyňskými utěrkami, abyste vysáli přebytečný olej. Následně je osolte – ideálně hrubozrnou solí a hurá na ně.

Typické tachinos se podávají na Kubě jako příloha k masu, rýži a yuce s cibulí. Pokud nakrájíte banán na tenčí plátky cca 1 cm, může je osmažit bez rozmačkávaní. Chuťově jsou však malinko jiné. Osobně preferuji výše zmíněné :). Když je nakrájíte na několika milimetrové plátky, vytvoříte si banánové chipsy, které jsou pro Kubu, také velmi typické.

Ač se rozhodnete pro jakoukoli dobrotu, jistě si pochutnáte. A příště, ať to máme komplet, si řekneme jak na typické kubánské Ropa Vieja.

Teď už hurá za sluncem 🙂

Dobrou chuť.

O Karla Czechová

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *