Pondělí , Červenec 22 2019
Typické kubánské tachinos

Banán na kubánský způsob

Rovnováha je také o dobrém jídle. A že doposud největší rovnováhu mipřinesla právě Kuba, rozhodla jsem se s Vámi podělit o jednoduchý, netypický a přitom tááák dobrý recept na kubánské „tachinos“.

Jedná se o jakési plátky banánů, které můžete jíst jen tak nebo jako přílohu k masu (určitě se těšte na recept :))

Co potřebujeme?

V první řadě je potřeba koupit správné banány. Banány na tachinos jsou větší než ty, co známe, mají zelenou barvu a nedají se jíst bez tepelné úpravy.

V Praze je můžete ku příkladu zakoupit na Hradčanské za kolejemi u Vietnamců nebo v sítích obchodů Delmart.

Žluté je možné použít jako dezert

Jak na to?

Banány oloupeme tak, že je nožem ve čtyřech místech podélně nařízneme a následně sloupneme slupku nožem.

Slupka je tvrdší a hrubší, časem si však vypěstujete grif :).

Banán nakrájíme zešikma na cca 2,5 cm plátky. Na pánvi rozehřejeme vrstvu 1 cm oleje na velmi vysokou teplotu a následně vkládáme na plném ohni banán tak, aby po minutce dvou lehce zezlátl. Osmažíme jej z obou stran a vyndáme.

Banány tím lehce změknou a v další fázi se nám nerozpadnou.

Teď si vezmeme obracečku a každý plátek lehce zatlačíme tak, aby popraskal, ale nerozpadl se. Plátky se zmenšily a ztenčily na cca 1 cm.

Opět je vrátíme do rozpáleného oleje. Tentokrát dosmažíme do plné zlatébarvy a můžeme podávat.

Než je začnete konzumovat, můžete jej trochu otřít kuchyňskými utěrkami, abyste vysáli přebytečný olej. Následně je osolte – ideálně hrubozrnou solí a hurá na ně.

Typické tachinos se podávají na Kubě jako příloha k masu, rýži a yuce s cibulí. Pokud nakrájíte banán na tenčí plátky cca 1 cm, může je osmažit bez rozmačkávaní. Chuťově jsou však malinko jiné. Osobně preferuji výše zmíněné :). Když je nakrájíte na několika milimetrové plátky, vytvoříte si banánové chipsy, které jsou pro Kubu, také velmi typické.

  • Typické kubánské tachinos
  • Smažené bananové plátky

Ač se rozhodnete pro jakoukoli dobrotu, jistě si pochutnáte. A příště, ať to máme komplet, si řekneme jak na typické kubánské Ropa Vieja.

Teď už hurá za sluncem 🙂

Dobrou chuť.

O autorovi

O mě

Jmenuju se Karla Czechová a skončila jsem třetí dekádu svého života. Záměrem mého srdce či duše je inspirovat, motivovat bytosti ke spokojenému, láskyplnému životu a naplnění snů.

Pro naplnění mých záměrů jsem vytvořila projekt Život v rovnováze. Původně osobní projekt zaměřený na on-line kurzy, meditace a cvičení se časem přerodil na magazín.

Život v rovnováze je styl života, rozvoj, inspirace. Je to vše, co vychází ze srdce.

Mrkněte i na :

Žemlovka ze staré bábovky?

Přemýšlela jsem, co se starou bábovkou. Bylo mi škoda jí vyhodit, nějak jsem neodhadla čas …

Zázvorovice je šlaftruňkem, ale především prevencí

Nejen chřipky, nachlazení a rýmečky, ale i svalové bolesti, migrény, zažívací obtíže a nevolnosti Vám …

Zázvor v kuchyni i lékárničce – vyšlechtěná bylina, která zlidověla

Ne nadarmo se říká: „Březen za kamna vlezem“. Nedělní jarní počasí vystřídá několik sychravých dnů. …

Mrkvové muffiny, které překvapí

Muffiny nemusí být jen s čokoládou nebo s ovocem. Dnes se s námi můžete přesvědčit …

Pljeskavica

Pljeskavica je superrychlá a jednoduchá. Nejlepší je opečená na grilovací pánvi nebo na plátu. Pokud …

Salát z pečených paprik

Salátu dopřejte čas. Přes noc ho dejte do lednice, ať se chutě pěkně prolnou. Ingredience …

Ajvar

Udělat poctivý ajvar chvíli trvá, ale výsledek stojí rozhodně za to. Klidně ho udělejte z …

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *