Neděle , Únor 17 2019

Ajvar

Udělat poctivý ajvar chvíli trvá, ale výsledek stojí rozhodně za to. Klidně ho udělejte z většího množství paprik, ať ho máte do zásoby. Použít se dá i na nakládání hermelínu, do omáček, na těstoviny, na pomazánky…

Náročnost : pro trpělivé
Počet porcí: cca na 1 litr
Doba přípravy: Více než hodinu
Vaření: přibližně 3 hodiny

Ingredience

    • 5 kg kapií (špičatých červených paprik)
    • 1–2 lilky
    • 170 ml slunečnicového oleje
    • sůl podle chuti (nešetřete!)

Příprava jídla

1 Lilky i se slupkou pečte asi 30 minut na 200 °C v troubě; po vychladnutí z nich vydlabejte dužinu. Celé papriky ogrilujte nebo dejte péct do trouby. Když je slupka tmavě hnědá s puchýřky, přendejte je do mísy a na čtvrt hodiny je překryjte fólií (nebo je dejte do sáčku a uzavřete). Pak z nich odstraňte slupky, stopky a jádřince a umelte je v mlýnku na maso, propasírujte lisem na brambory nebo je nakrájejte najemno (pokud vás láká mixér, nemixujte je na kaši).
2 Vše přendejte do hrnce, osolte, zalijte olejem a pomalu vařte asi 3 hodiny. Udržujte těsně pod bodem varu a stále míchejte.
3 Až se směs spojí a vznikne kompaktní pasta, přendejte ajvar do čistých sklenic a zavařte je. Nechte ještě pár dní odpočívat; po otevření vydrží v lednici až měsíc.

O Josef Hrubý

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *