Středa , Červen 26 2019

Ajvar

Udělat poctivý ajvar chvíli trvá, ale výsledek stojí rozhodně za to. Klidně ho udělejte z většího množství paprik, ať ho máte do zásoby. Použít se dá i na nakládání hermelínu, do omáček, na těstoviny, na pomazánky…

Náročnost : pro trpělivé
Počet porcí: cca na 1 litr
Doba přípravy: Více než hodinu
Vaření: přibližně 3 hodiny

Ingredience

    • 5 kg kapií (špičatých červených paprik)
    • 1–2 lilky
    • 170 ml slunečnicového oleje
    • sůl podle chuti (nešetřete!)

Příprava jídla

1 Lilky i se slupkou pečte asi 30 minut na 200 °C v troubě; po vychladnutí z nich vydlabejte dužinu. Celé papriky ogrilujte nebo dejte péct do trouby. Když je slupka tmavě hnědá s puchýřky, přendejte je do mísy a na čtvrt hodiny je překryjte fólií (nebo je dejte do sáčku a uzavřete). Pak z nich odstraňte slupky, stopky a jádřince a umelte je v mlýnku na maso, propasírujte lisem na brambory nebo je nakrájejte najemno (pokud vás láká mixér, nemixujte je na kaši).
2 Vše přendejte do hrnce, osolte, zalijte olejem a pomalu vařte asi 3 hodiny. Udržujte těsně pod bodem varu a stále míchejte.
3 Až se směs spojí a vznikne kompaktní pasta, přendejte ajvar do čistých sklenic a zavařte je. Nechte ještě pár dní odpočívat; po otevření vydrží v lednici až měsíc.

O autorovi

O mě

Jmenuju se Karla Czechová a skončila jsem třetí dekádu svého života. Záměrem mého srdce či duše je inspirovat, motivovat bytosti ke spokojenému, láskyplnému životu a naplnění snů.

Pro naplnění mých záměrů jsem vytvořila projekt Život v rovnováze. Původně osobní projekt zaměřený na on-line kurzy, meditace a cvičení se časem přerodil na magazín.

Život v rovnováze je styl života, rozvoj, inspirace. Je to vše, co vychází ze srdce.

Mrkněte i na :

Žemlovka ze staré bábovky?

Přemýšlela jsem, co se starou bábovkou. Bylo mi škoda jí vyhodit, nějak jsem neodhadla čas …

Zázvorovice je šlaftruňkem, ale především prevencí

Nejen chřipky, nachlazení a rýmečky, ale i svalové bolesti, migrény, zažívací obtíže a nevolnosti Vám …

Zázvor v kuchyni i lékárničce – vyšlechtěná bylina, která zlidověla

Ne nadarmo se říká: „Březen za kamna vlezem“. Nedělní jarní počasí vystřídá několik sychravých dnů. …

Mrkvové muffiny, které překvapí

Muffiny nemusí být jen s čokoládou nebo s ovocem. Dnes se s námi můžete přesvědčit …

Pljeskavica

Pljeskavica je superrychlá a jednoduchá. Nejlepší je opečená na grilovací pánvi nebo na plátu. Pokud …

Salát z pečených paprik

Salátu dopřejte čas. Přes noc ho dejte do lednice, ať se chutě pěkně prolnou. Ingredience …

Banán na kubánský způsob

Rovnováha je také o dobrém jídle. A že doposud největší rovnováhu mipřinesla právě Kuba, rozhodla …

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *